Fondurile pentru producerea energiei cu emisii scăzute de carbon trebuie suplimentate cu 50 mld. euro în următorii 10 ani
Pentru energia eoliană sunt necesare 6 miliarde de euro
În energia solară trebuie investite 16 miliarde de euro
Consiliul Uniunii Europene Transport, Telecomunicaţii, Energie - Secţiunea Energie a adoptat, în reuniunea desfăşurată la 12 martie a.c., concluziile Consiliului UE privind Comunicarea Comisiei "Investiţii în dezvoltarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon (Planul SET)", hotărând că, în următorii 10 ani, vor fi necesare investiţii adiţionale de 50 de miliarde euro în cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii energetice cu emisii scăzute de carbon. Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Afaceri Externe (DAE), acest lucru înseamnă o triplare a investiţiilor anuale din UE, de la 3 la 8 miliarde de euro.
În cadrul Planului SET, Comisia Europeană a prezentat iniţiative în şase arii cu potenţial la nivel UE pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, printre care cea privind energia eoliană şi cea referitoare la energia solară.
Astfel, Iniţiativa europeană privind energia eoliană îşi propune reducerea costurilor de producere a energiei şi realizarea interconectărilor necesare la nivel european, ceea ce ar presupune un efort financiar, atât din surse publice, cât şi private, de aproximativ 6 miliarde de euro în următorii 10 ani. Principalul obiectiv ar fi realizarea unui sector al energiei eoliene mult mai competitiv, capabil să contribuie cu până la 20% din energia electrică a UE până în 2020. Prin implementarea acestei iniţiative industriale, ar putea fi create, la nivel european, peste 250.000 de locuri de muncă.
În ceea ce priveşte Iniţiativa europeană privind energia solară, aceasta îşi propune să finanţeze un program pe termen lung de cercetare avansată a conceptelor şi sis