Taximetriştii ilegali se anunţă unul pe altul dacă este control la stradă. În limbajul lor, Poliţia a primit numele de cod: „Capra cu trei iezi“. Oamenii legii nu reuşesc stoparea acestui fenomen deoarece, susţin ei, legislaţia în vigoare nu-i ajută, iar amenzile sunt mici.
De la tragicul accident de la Buzieni, în urmă cu trei săptămâni, în care două persoane şi-au pierdut viaţa după ce au intrat cu taxiul pirat sub un camion, Serviciul Poliţiei Rutiere a intensificat controalele la stradă pentru a combate transportul ilegal de persoane.
Numai că acţiunile, terminate doar cu amenzi de 1.000 de lei, sunt mult prea firave pentru a combate fenomenul. Piraţii auto îşi scot amenda din câteva curse, după care îşi continuă activitatea. Potrivit poliţiştilor, pe străzile botoşănene circulă 900 de piraţi auto, în fiecare comună fiind cel câte puţin zece taximetrişti ilegali.
400 de dosare pe an
„Aceştia sunt un mare pericol, nu un pericol. Le-am făcut dosare. Am făcut şi câte 400 pe an, cu vreo trei ani în urmă, şi tot nu reuşim să-i liniştim pentru că nu avem legislaţie care să ne ajute. Ba nu ţine că nu e persoană fizică autorizată, ba nu ţine că nu e persoană juridică. Noi îi ştim, dar nu avem ce să le facem decât atunci când îi prindem asupra faptului. Dacă nu va fi elaborat un act normativ prin care să îi sancţionăm mai dur, va fi greu“, ne-a declarat comisarul-şef Dumitru Zmău, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere.
Acesta a mai spus că piraţii auto sunt bine organizaţi şi ştiu cum să se sustragă controalelor poliţiştilor. „Unii au nişte maşini ca vai de mama lor. Noi când acţionăm cu staţie de inspecţie tehnică îi mai liniştim, le mai luăm permisele, dar ei se anunţă între ei şi dispar de pe străzi. Piratul care dă informaţia primeşte 100 de lei de la ceilalţi piraţi. Când Poliţia, RAR şi ARR sunt pe traseu se numeşte