Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, iar până la sfârşitul acestui an, una din patru case va deţine o astfel de asigurare obligatorie, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Cei care deţin o locuinţă vor avea la dispoziţie trei luni să încheie această asigurare obligatorie, după care vor risca plata unei amenzi de 500 de lei.
"1 iulie nu este însă o dată certă. Totul depinde de evoluţia negocierilor cu brokerii de reasigurare şi de momentul încheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea. El a amintit că, în prezent, cel mai important aspect al activităţii societăţii se referă la achiziţionarea şi realizarea sistemului IT, care va gestiona poliţele vândute şi va genera permanent gradul de penetrare şi furnizare a listelor persoanelor neasigurate. Lista persoanelor neasigurate va fi trimisă primăriilor, care se vor ocupa de amendarea celor care nu deţin o asigurare obligatorie a locuinţei.
Directorul PAID a mai spus că, până la finele anului, aproximativ 20%-25% din proprietari vor încheia o asigurare obligatorie a locuinţelor, iar anul viitor acest număr se va dubla. În prezent, 15% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România deţin o asigurare facultativă de locuinţă, potrivit informaţiilor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Proprietarii acestora nu vor fi nevoiţi să încheie o asigurare obligatorie decât în momentul încetării asigurării facultative.
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Prima între 10-20 de euro ar putea fi