Lacuri şi cabane pentru pescari amatori, puncte de desfacere a peştelui cu costuri reduse, cherhanale, sunt numai câteva dintre ideile pe care primarii comunelor din Lunca Dunării doresc să le pună în aplicare cu bani europeni, începând din 2010.
Primarii comunelor din Lunca Dunării s-au întâlnit ieri pentru a se constitui într-un grup de lucru local pentru pescuit, dorind să acceseze astfel finanţare europeană în domeniul pescuitului şi turismului, prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, Axa prioritară „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti“.
„Luna trecută s-a lansat Axa «Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti» a POP şi ne-am gândit să aplicăm şi pe programul acesta“, a declarat Valentin Mitrică, primarul comunei Giurgiţa, preşedintele Asociaţiei Primăriilor din Sudul Olteniei (APSO), din care fac parte 17 comune. În acest sens este nevoie de alcătuirea unui Grup Local pentru Pescuit.
„Pentru a aplica, ne-am gândit că este mai bine să ne extindem teritoriul. APSO intenţionează să atragă în alcătuirea Grupului Local pentru Pescuit SUDOLT şi localităţile Poiana Mare, Desa, Ciupercenii Noi, Piscu Vechi, Ghidici, Negoi, Rast, Ostroveni, Bechet, Radovan şi Vârvoru de Jos. La acestea se adaugă comunele din Lunca Dunării şi cele două comune din jurul Lacului Fântânele“, a adăugat Valentin Mitrică. Asta, deoarece implementarea proiectului se poate face doar în teritoriu compact. În cazul în care comuna Ostroveni, de exemplu, refuză să facă parte din grup, Bechetul (de acest sprijin pot beneficia şi oraşele mici) nu poate accesa acest sprijin chiar dacă vrea.
Finanţare între cinci şi şapte milioane de euro
Pentru derularea măsurilor din Axa 4 „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti“, au fost alocate din Fondul European pentru Pescuit 100 de milioane de euro. Acţiunile propuse prin intermediul acestei