Dacă pe termen scurt cererea de petrol este acoperită, ceea ce va duce la o scădere a preţului în al doilea semestru al anului, pe termen lung, producţia va avea nevoie de investiţii masive în noi puţuri. Preţul barilului de petrol va continua să înregistreze fluctuaţii majore şi în acest an. După 2008, când barilul a urcat până la un maxim de 150 de dolari, pentru a încheia anul la mai puţin de 50 de dolari, şi după 2009, când a urcat de la circa 30 până la 80 d
Dacă pe termen scurt cererea de petrol este acoperită, ceea ce va duce la o scădere a preţului în al doilea semestru al anului, pe termen lung, producţia va avea nevoie de investiţii masive în noi puţuri.
Preţul barilului de petrol va continua să înregistreze fluctuaţii majore şi în acest an. După 2008, când barilul a urcat până la un maxim de 150 de dolari, pentru a încheia anul la mai puţin de 50 de dolari, şi după 2009, când a urcat de la circa 30 până la 80 de dolari, nici 2010 nu se lasă, prognozele fiind pentru un maxim de 100 de dolari la jumătatea anului şi un minim de 60 de dolari spre sfârşit.
Ultimul raport al Erste Group estimează un preţ mediu al barilului în acest an de 72 de dolari. „Revenirea economiei este de necontestat, însă noi considerăm că preţul petrolului a crescut în mod exagerat”, spune Ronald Stoferle, analist materii prime în cadrul Erste Group. „Deşi cererea şi-a revenit considerabil, în special în ţările emergente, este evident că ne aflăm încă sub nivelul maxim. În plus, avem o poziţie critică faţă de încrederea oarbă în economia chineză în calitate de motor al revenirii şi creşterii economice”, adaugă acesta. Cu alte cuvinte, analiştii se aşteaptă ca în perioada următoare formarea preţului petrolului să nu mai ţină atât de mult de cerere, ci de ofertă.
Petrolul nu este ieftin în prezent
Fluctuaţiile preţului combustibililor este o consecinţă dir