Economia Romaniei traverseaza in prezent ultima faza a crizei, dupa ce a depasit cea mai grea perioada a acesteia, a declarat Mathias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii (BEI), citat de Mediafax. El a explicat ca in general o criza are patru faze, care sunt traversate si de economia romaneasca, cel din urma efect manifestandu-se prin dificultati "uriase" la nivelul bugetului public.
"Criza nu s-a terminat. Cateodata oamenii sunt prea pesimisti, iar alteori prea optimisti. Fiecare dintre declaratiile care sustineau ca criza s-a terminat - mai mult sau mai putin - au fost in mod clar prea optimiste", a spus Kollatz-Ahnen.
"Prima data intr-o criza exista problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de Romania. Apoi urmeaza efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public. (...) In prezent ne aflam in faza a patra, care face parte totusi din criza", a continuat oficialul BEI.
El anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei, adaugand ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene. Mathias Kollatz-Ahnen a mai spus ca Romania nu va avea o revenire stabila dupa aceasta criza, daca nu vor exista investitii mari.
Economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%, iar pentru acest an autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) estimeaza un avans de 1,3%. Economia Romaniei traverseaza in prezent ultima faza a crizei, dupa ce a depasit cea mai grea perioada a acesteia, a declarat Mathias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii (BEI), citat de Mediafax. El a explicat ca in general o criza are patru faze, care sunt traversate