Terenul, avansul de 5% şi semnarea contractului cu o firmă de construcţii sunt condiţiile standard pe care va trebui să le îndeplinească cei care solicită credit garantat de stat. Împrumuturile pentru ridicarea de locuinţe în a doua parte a programului „Prima casă“ vor fi acordate numai celor care deţin terenul pe care urmează să fie ridicată construcţia. Aceştia trebuie să mai dispună şi de un avans de cel puţin 5% din valoarea estimată a viitorului imobil,
Terenul, avansul de 5% şi semnarea contractului cu o firmă de construcţii sunt condiţiile standard pe care va trebui să le îndeplinească cei care solicită credit garantat de stat.
Împrumuturile pentru ridicarea de locuinţe în a doua parte a programului „Prima casă“ vor fi acordate numai celor care deţin terenul pe care urmează să fie ridicată construcţia. Aceştia trebuie să mai dispună şi de un avans de cel puţin 5% din valoarea estimată a viitorului imobil, potrivit preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Şaramet.
La aceste finanţări, terenurile achiziţionate de viitorii împrumutaţi nu vor ţine loc de avans, aşa cum se poate întâmpla în cazul creditelor ipotecare acordate de bănci în afara programului guvernamental. Fondul este instituţia care acordă garanţiile şi care este responsabilă de derularea programului. În prezent, nu se dau împrumuturi pentru construirea de locuinţe, deoarece mai trebuie reglementate unele detalii. Creditele pentru locuinţele care nu au fost finalizate pot ajunge până la 66.500 de euro în cazul locuinţelor noi sau a celor aflate în construcţie. Sume mai mari, de cel mult 71.250 de euro, pot fi obţinute de familiile care se asociază pentru a-şi construi locuinţe.
O altă limitare va consta în imposibilitatea construirii în regie proprie a locuinţelor ridicate cu finanţări garantate de stat. „Construcţiile trebuie r