Preţurile vor creşte pe fondul eliminării subvenţiilor, dar şi al tendinţei de aliniere la cele practicate în Europa
Agricola Bacău: Piaţa cărnii de pui traversează o perioadă destul de dificilă
Eliminarea subvenţiilor pentru carnea de pasăre, de 1,6 lei/cap, dă bătăi de cap companiilor din sectorul avicol, dificultăţi care se vor traduce anul acesta printr-o scumpire a preţurilor de consum. Creşterea preţurilor va fi determinată şi de o evoluţie naturală, de aliniere la nivelurile practicate în Europa. "Piaţa cărnii de pasăre traversează o perioadă destul de dificilă, în condiţiile în care au fost eliminate subvenţiile din agricultură, nefiind aplicat în schimb niciun fel de suport. În condiţiile în care marjele de profit la producătorii din avicultură erau deja foarte mici, compensarea acestor subvenţii nu poate fi făcută decât printr-o creştere proporţională a preţurilor", a declarat, pentru Curierul Naţional, Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău.
Totodată, acesta a mai spus că scumpirea cărnii de pui va avea loc în două rânduri. "Pe fondul eliminării subvenţiilor, estimăm că prima creştere a preţurilor produselor de carne de pui, de 10%, va avea loc în perioada aprilie-mai, iar o a doua creştere, de 15%, se va aplica în iunie - iulie. Chiar şi după operarea acestor creşteri, preţurile de pe piaţa din România vor fi în continuare mai mici decât cele practicate în Europa", ne-a explicat Grigore Horoi.
Începutul anului a fost cu preţuri mici
Horoi a mai spus că măsurătorile efectuate de firme de specialitate evidenţiază o reducere a consumului de produse din carne, pe primele două luni ale anului. "Mă refer aici la întreaga piaţă internă a cărnii, dar şi a produselor procesate din carne care, în primele două luni ale acestui an, a scăzut cu 18% în volum şi cu 24% în valoare. Mai precis, este vorba şi de o scădere