Şcoala intră într-o nouă epocă: elevii vor avea portofoliu, admiterea prin concurs va fi reintrodusă la unele licee, iar Bacalaureatul va avea doar două probe scrise. Proiectul noii legi a fost pus în dezbatere publică. Părinţii şi profesorii vor putea comenta şi aduce critici timp de două săptămâni.
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei propune un proiect de lege prin care vrea să schimbe din temelii şcoala românească. „Adevărul" vă prezintă astăzi câteva dintre modificările cuprinse în noul act normativ.
1 Prima schimbare este includerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu. Prin urmare, şcoala va începe la 6 ani. La finalul clasei pregătitoare, preşcolarii vor fi evaluaţi de cadrele didactice.
2 Noul proiect de lege prevede evaluarea elevilor din doi în doi ani, în clasa a II-a, a IV-a şi la sfârşitul clasei a VI-a prin testări de tip internaţional.
3 Structura ciclurilor şcolare se va modifica astfel: clasa pregătitoare intră în componenţa claselor primare, clasa a IX-a va fi inclusă în gimnaziu, iar liceul va dura numai trei ani - de la a X-a la a XII-a. În opinia ministrului Daniel Funeriu, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu aduce mai multe beneficii. „La sfârşitul clasei a VIII-a există cea mai mare rată de abandon şcolar.
Prin această măsură nu numai că prevenim părăsirea de către copii a sistemului de educaţie, dar îi ajutăm să termine învăţământul obligatoriu. La 16 ani, după terminarea clasei a IX-a, absolvenţii vor putea intra pe piaţa muncii", a explicat ministrul. Există două variante pentru prelungirea învăţământului secundar cu un an. „Fie din anul şcolar 2012-2013, fie primii copii care vor face gimnaziu de cinci ani sunt cei care intră în clasa a V-a anul şcolar viitor", a adăugat Funeriu.
Tinerii bănăţeni caută soluţii să fugă din ţară pentru a studia la şcoli din Anglia şi Franţa
Cât costă şc