Managerul de top Dan Bedros a explicat, într-un interviu pentru ziarul „Adevărul", de ce a plecat din compania pe care a condus-o timp de 18 ani.
Poate funcţiona un mariaj european-american, în special în lumea afacerilor?
Niciun mariaj european-american nu merge. Sunt culturi total diferite. Europenii nu sunt atât de pragmatici precum americanii, care sunt dedicaţi scopului, care e numai banul. Pentru americani, în ceea ce priveşte modul general de management, angajaţii sunt nişte roboţi care trebuie să îşi facă treaba.
CLICK AICI pentru fotogalerie
Cum a funcţionat acest mariaj în Alcatel-Lucent?
Până în 2006, Alcatel era organizat pe principiul intreprinderilor europene. Era un sistem descentralizat, în care unităţile locale sunt implicate prin buget, dar au autonomie. Pentru un astfel de sistem ai nevoie de profesionişti. Ca modalitate de lucru, răspunderea este locală. În 2006 s-a făcut mariajul Alcatel-Lucent, iar de atunci managementul a devenit american. Astfel, la nivel local pentru un management eficient nu îţi mai trebuie generali, ci îţi trebuie soldaţi buni.
Plecarea dumneavoastră din Alcatel-Lucent a coincis cu perioada de criză ...
Într-o astfel de perioadă fiecare încearcă să-şi controleze resursele. Corelat cu noul tip de management pe verticală, din punct de vedere profesional nu mai era atât de multă libertate, iar eu nu mă mai regăseam în acel sistem.
Acesta a fost motivul pentru care v-aţi retras?
Nu mai era nevoie de mine, nu mă mai regăseam. Eu am dezvoltat compania de la 0 la 18 ani. A fost o experienţă interesantă în toţi aceşti ani, dar au fost mai multe motive care s-au corelat: schimbarea acţionariatului, criza, criza telecom.
Ce soluţii au companiile din IT&C pentru optimizarea costurilor?
În perioada aceasta, companiile invest