Vânzările au scăzut anul trecut cu 13%, faţă de 2008, la un nivel de 17,6 milioane de hectolitri
Consumul individual a scăzut la nivelul anului 2006, la o medie anuală de 81 de litri/consumator
Piaţa locală a berii a scăzut anul trecut cu 13 procente în volum, faţă de 2008, la un nivel de 17,6 milioane de hectolitri, România fiind una dintre cele mai afectate ţări la nivel de vânzări din Europa, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Berarii României (ABR). Aceştia nu au precizat care a fost impactul la nivelul celorlalte ţării din Europa. "Piaţa românească a fost una dintre cele mai afectate la nivel european. Date exacte vor fi disponibile la finele acestui trimestru, însă în ţări cu un consum ca al României scăderile au fost mai mici de circa 10%", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Jan Lichota, legal advisor al The Brewers of Europe - Asociaţia Berarii Europei.
Anul trecut un român a băut în medie 81 de litri de bere, nivel cu mult sub cel din 2008, când s-a atins 93 de litri pe cap de consumator, cea mai mare medie înregistrată în România în ultimii ani. "A ajuns la nivelul din 2006, ca rezultat logic al unui mediu economic dificil, care a dus la scăderea consumului. Un al doilea motiv ar fi şi faptul că România este o ţară în care multe persoane au vii în curţile caselor şi se îndreaptă către consumul de vin", a explicat Jan Derk van Karnebeek, preşedintele ABR.
Membrii ABR au investit 105 mil. euro anul trecut şi au adus contribuţii de 263 mil. euro la bugetul de stat
În contextul scăderii întregii pieţe de bunuri de larg consum şi a evoluţiei negative a industriei de profil, membrii Asociaţiei "Berarii României"- Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries - au investit aproximativ 105 milioane de euro în 2009, totalizând astfel peste un miliard de euro de l