Singura alternativa pentru bancherii care vor sa-si majoreze veniturile este sa dea drumul din nou la creditul pentru sectorul privat, practic in ghetat anul trecut, spune Serban Toader, seful KPMG, unul dintre cei mari auditori pe plan local, care cunoaste bine bilanturile multor banci din sistem.
"Pana acum bancile au dat imprumuturi statului si a fost simplu, pentru ca dobanda era multumitoare, iar nivelul de risc scazut. Dar multi bancheri cred ca un astfel de model este bun pe termen scurt, dar nu este sustenabil. Pentru ca ei nu au venit aici sa faca afaceri cu statul. Au venit sa faca afaceri cu clientii. Or, clientii, daca 6 luni - 1 an nu le dai buna ziua, uita de tine. Clientii isi vor aduce aminte, in momentul in care se va termina criza, de cum au fost tratati de furnizorii de servicii. Or, sunt banci care au inteles lucrul asta", a explicat Toader, 38 de ani, intr-un interviu acordat ZF.
Statul a devenit un client important al ban cilor fiind nevoit sa se imprumute masiv pentru a acoperi deficitul bugetar, ajuns in 2009 la 7,4% din PIB. In plus, nu a existat nici cerere solvabila de la firme si populatie, in conditiile in care economia s-a adancit in recesiune.
Creditul privat a ajuns sa inregistreze o contractie cu 8% in ianuarie anul acesta comparativ cu ianuarie 2009, pentru ca bancherii si-au plasat "confortabil" lichiditatile in titluri de stat. Valoarea titlurilor de stat in lei vandute in 2009 au ajuns la circa 65 mld lei, in timp ce imprumuturile in valuta ale statului de la ban cile locale au totalizat 2,26 mld. euro.
Acum statul reuseste din nou sa imprumute lei de la bancile comerciale la dobanzi mai mici decat rata-cheie a bancii centrale, setata la 7% pe an, investitorii incepand sa priveasca din nou cu ochi buni economia.
"Bancile au de indeplinit bugetele. Iar aceste bugete prevad un anumit nivel de venituri,