Ministerul Finanţelor Publice (MFP), acţionarul unic al CEC Bank, intenţionează să majoreze capitalul băncii prin capitalizarea dividendelor şi infuzie de capital, şi va selecta un evaluator care să certifice că operaţiunea nu constituie ajutor de stat. "În vederea realizării acestei operaţiuni cu aprobarea CE în perioada imediat următoare se va elabora strategia de dezvoltare a CEC Bank pentru perioada 2010-2013, cu sprijinul unui evaluator independent de renume", potrivit unui document al Guvernului referitor la măsurile anticriză pentru perioada 2009-2010, informează Mediafax.
Evaluatorul va stabili cuantumul majorării de capital şi va certifica îndeplinirea testului investitorului privat prudent, respectiv faptul că această măsură nu constituie ajutor de stat. Testul investitorului pivat prudent, utilizat de regulă în cazurile în care autorităţile statului participă cu capital la societăţi comerciale publice, se aplică pentru a justifica că intervenţia pe piaţă are caracter comercial, fiind similară comportamentului unui investitor privat care acţionează în condiţii de piaţă asemănătoare.
Pe de altă parte, MFP va transmite spre aprobare CE întreaga analiză şi documentaţie care susţine necesitatea majorării capitalului CEC Bank.
CEC Bank a obţinut anul trecut un profit înainte de impozitare de 50 mil. lei, în urcare cu 10,9% faţă de rezultatul din 2008, în care nu a fost inclusă vânzarea Asiban. În 2008, CEC Bank a obţinut un profit net din vânzarea Asiban de 366 mil. lei. Anul trecut, statul a majorat capitalul CEC Bank cu circa 230 mil. lei, de la 719,2 mil. lei la 949,28 mil. lei, prin recapitalizarea unei părţi din profitul obţinut în 2008.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP), acţionarul unic al CEC Bank, intenţionează să majoreze capitalul băncii prin capitalizarea dividendelor şi infuzie de capital, şi va selecta un evaluator