Doru Danciu și Gabi Cociș, doi bistrițeni preocupați de autentică a Transilvaniei, s-au „calificat" pe piața produselor de lux cu brandul Transilvania Artefact. Țuică servită în ardei capia, caș frământat servit în foi de varză, colecții unicat de băuturi exclusiviste în sticle cu sigilii de ceară, cam asta înseamnă Transilvania Artefact. Conceptul a fost remarcat de CPP Luxury, singura companie central și est europeană specizalizată în industria de lux, condusă de Oliver Petcu.
Transilvania Artefact este un concept organic de servire a mâncărurilor și băuturilor tradiționale din Transilvania, printre care și renumita țuică Zetea, pe un acompaniament muzical medieval. Țuicile și vinurile vechi de colecție sunt închise în sticle unicat, îmbrăcate în piele și cu sigilii de ceară, și sunt servite în ardei capia sau ardei gras, în loc de pahare. Produsele culinare românești, printre care cașul frământat, pâinea de casă, prunele uscate și dulceața de nuci verzi sunt servite în foi de varză.
„Este o reconstituire arhaică gustativă tipic medievală. Un concept organic cu denumirea de atelier gurmand arhaic medieval. Bucatele tradiționale și licorile, printre care țuica, pălinca și câteva vinuri vechi sunt prezentate într-o manieră unică", spune Doru Danciu, inventatorul brandului „Transilvania Artefact". Acesta s-a documentat câțiva ani buni în legătură cu rețetele tradiționale și sugestiile de servire. „Am cules rețetele de la sași, de la unguri și de la românii din Transilvania. Pe vremuri, în anumte zone și mai ales la țară, oamenii tăiau un bostan sau un ardei din grădină și îl foloseau pe post de pahar sau de strachină", explică Danciu opțiunea lui de a servi țuica din ardei capia.
Tot pachetul costă 40.000 de euro
Transilvania Artefact a făcut, marți seara, deliciul oamenilor din industria de lux din Balcani, la expoziția anuală de produse de lux