Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) privind regimul vamal al mărfurilor comercializate în magazinele de tip duty-free, prin care s-a interzis vânzarea de tutun şi alcool, a fost suspendat de către Curtea de Apel Ploieşti. Ministerul va contesta hotărârea.
Decizia Curţii de Apel Ploieşti nu este irevocabilă, însă este executorie. Potrivit purtătorului de cuvânt al MFP, Viorica Roşca, decizia instanţei prahovene va fi cel mai probabil atacată de Finanţe.
„Ministerul va face, cel mai probabil, recurs împotriva hotărârii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Interzicerea acestor produse de la vânzarea în duty-free face parte din strategia naţională de luptă împotriva contrabandei cu ţigarete şi este una din reformele fiscale asumate de Guvern", a spus Roşca.
Fiscul iese la atac!
Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, instituţia pe care o conduce a suplimentat echipele mobile ale controlorilor vamali de când a fost pronunţată decizia, respectiv vinerea trecută.
„De luni dimineaţă, echipe mixte, formate din lucrători vamali şi inspectori ai Fiscului asigură permanenţa, 24 de ore din 24, la toate magazinele duty-free din punctele de trece a frontierei", a declarat Blejnar pentru „Adevărul".
Oficialul a adăugat că vânzările de astfel de produse au scăzut cu aproape 80% în perioadele de monitorizare permanentă. Punctele sensibile de intrare a produselor de contrabandă din tutun şi alcool sunt la graniţa cu Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi portul la Marea Neagră.
„Lucrătorii vamali din portul Constanţa au făcut capturi importante de ţigări de contrabandă, mai ales din China. Pe relaţia cu vecinii noştri non-UE, contrabanda se face la modul cel mai subtil: o persoană intră în ţară cu unul-două cartuşe de ţigări, respectând legea, dar face chiar cinci drumuri pe zi", a adă