Potrivit reprezentanţilor armatei, de serviciile şcolii de spioni din Oradea vor beneficia în următorii ani sute de militari din Ungaria, Slovenia, Grecia şi Turcia. Ideea înfiinţării centrului s-a născut ca urmare a rezultatelor bune obţinute de militarii români în unităţile de informaţii (,,intelligence") şi forţele speciale din Irak, Kosovo, Afganistan, aceştia dovedindu-se capabili să culeagă în mod direct informaţii din teren.
Practic, ofiţerii care au participat la misiuni în Irak şi în Afganistan spun că românii au avut adesea rezultate mai bune decât aliaţii occidentali, un motiv fiind şi acela că nu sunt percepuţi în mod direct ca invadatori. „În Irak, oamenii îi cunosc pe români încă de pe vremea lui Saddam Hussein. Pe atunci, românii mergeau acolo şi construiau fabrici de tractoare ori instalaţii pentru irigaţii sau baraje. De aceea, imaginea românilor este pozitivă, iar irakienii acceptă mult mai uşor să stea de vorbă cu români. Poate este şi o chestiune de mentalitate, pentru că modul nostru de a gândi este mai apropiat de al lor decât mentalitatea occidentalilor", explică unul dintre ofiţerii români care au servit în cele două ţări, în cadrul detaşamentului din Bistriţa. În ceea ce priveşte unităţile româneşti din Afganistan, acestea ar fi apreciate, deoarece au în componenţă şi militari de religie musulmană, proveniţi din Dobrogea. „Chiar dacă au fost puţini, acest lucru a câştigat încrederea afganilor. Nu mai eram percepuţi drept «cruciaţi», ci ca oameni care vin dintr-o ţară unde există respect faţă de Islam", ne-a declarat aceeaşi sursă, care a preferat să‑şi păstreze anonimatul.
Oradea a fost aleasă drept gazdă a şcolii nord-atlantice de spioni şi pentru cazărmile dezafectate existente în zonă, dar şi graţie existenţei unui aeroport internaţional şi a apropierii de frontiera cu Ungaria. Directorul Centrului de Excelenţă NATO de la Or