Eficienţa şi calitatea administraţiei din România au scăzut în ultimii doi ani de când s-a declanşat criza, ca urmare a măririi influenţei statului în economie prin numirile politice din deconcertate, consideră antreprenorii din România.
Aproape 65% dintre managerii români consideră că în 2009 s-a înregistrat un regres în administraţia centrală din ţara noastră (Guvern, ministere), în vreme ce 40,43% spun acelaşi lucru şi despre administraţia locală. În acelaşi timp, 44% consideră că nivelul managementului practicat în România a înregistrat un regres faţă de 2008, în vreme ce doar 17,4% consideră asta şi în cazul firmelor.
Datele au fost incluse în studiul "Starea de Sănătate a Managementului din România şi Ieşirea din Criză". Acesta a fost realizat pe un eşantion de 1.800 de manageri, iar autorii săi sunt profesorii universitari doctori Ovidiu Nicolescu, preşedinte al Societăţii Academice de management din România, Ion Verboncu şi Marius Profiroiu.
"Trebuie să existe două priorităţi în 2010: pe termen scurt trebuie făcute eforturi la toate nivelurile, deoarece există prea multă improvizaţie, prea mult amatorism la nivelurile de decizie din ţara noastră. România are nevoie de o strategie la nivel naţional, care să promoveze economia bazată pe cunoştinţe. Este şansa noastră de a recupera rămânerile în urmă faţă de Europa", a spus Ovidiu Nicolescu la lansarea cărţii.
MULTINAŢIONALELE, CELE MAI RAPIDE
Multinaţionalele s-au adaptat cel mai bine la criză în România, mai arată cercetarea. Circa 40% dintre respondenţi apreciază că s-a înregistrat o creştere a calităţii managementului în aceste companii.
Centralizarea datelor mai arată că, în România, criza a luat o amploare deosebită din cauza "şubrezelii" economiei, dar că ieşirea din criză este periclitată de contracararea deficitară atât la nivel de stat, cât