Recunoaşterea genocidului armean de către SUA şi Suedia pune în pericol alianţa Turcia-Occident. Guvernul turc ameninţă să expulzeze 100.000 de armeni. Este replica Ankarei la gestul Statelor Unite şi al Suediei de a recunoaşte genocidul din 1915.
Turcia a urcat din nou tonul pe scena internaţională, după ce Comisia pentru afaceri externe a Camerei reprezentanţilor SUA, urmată de Parlamentul suedez, au adoptat rezoluţii ce califică masacrul armenilor de către armata turcă drept genocid. Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Washington, iar premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat o vizită la Stockholm.
Citiţi şi:
Turcia demască o lovitură de stat / 20 de persoane arestate
Deşi recunoaşte că mulţi armeni creştini au pierit în 1915, Turcia refuză să admită că numărul acestora ar atinge un milion şi jumătate, iar masacrele s-ar «califica » pentru denumirea de genocid, termen omologat de cei mai mulţi istorici occidentali. Până acum, genocidul armean a fost recunoscut de aproape 20 de ţări, între care Canada, dar şi Franţa, Germania şi Italia, state ale Uniunii Europene, în care Turcia doreşte să intre.
Marea expulzare
«Există în prezent 170.000 de armeni în ţara noastră, din care doar 70.000 au cetăţenie turcă, restul de 100.000 fiind toleraţi », a declarat, marţi, pentru BBC, premierul Erdogan. «Dacă va fi necesar, le voi spune acestor 100.000 de persoane să se întoarcă la ele acasă. Nu sunt compatrioţii noştri, drept pentru care nu trebuie să-i ţinem la noi în ţară», a ameninţat oficialul turc, care a acuzat diaspora armeană că ar fi la originea rezoluţiilor americană şi suedeză.
Chiar dacă surse din Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ) au minimalizat declaraţiile premierului, calificându-le mai degrabă drept un avertisment, comunitatea armenilor a luat în serios ameninţarea.
Majoritatea a