Legea asigurării obligatorii a locuinţelor va fi operaţională din al doilea semestru al acestui an, iar la sfârşitul lui 2010 ar putea fi asigurate circa 20-25% din toate proprietăţile cu destinaţia de locuinţă, a estimat preşedintele PAID, Marius Bulugea (foto).
"Încercăm să dezvoltăm activitatea, astfel încât legea să se apropie de start şi de activitatea de subscriere. Estimăm că startul va fi cât mai curând", a declarat ieri preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
Acesta a precizat că brokerii de reasigurare - Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB şi Stellar Re - vor furniza în câteva zile preţul estimativ al reasigurării, contractul urmând să fie încheiat cel mai devreme într-o lună şi jumătate. "În acest moment, cel mai important aspect al activităţii pool-ului este legat de achiziţionarea şi realizarea sistemului IT, care va trebui să gestioneze poliţele vândute şi să poată genera permanent gradul de penetrare şi furnizarea listelor persoanelor neasigurate", a mai spus Bulugea.
Preşedintele PAID a precizat că această bază de date se va construi în timp, cu ajutorul administraţiilor financiare şi primăriilor, dimensiunea bazei de date urmând să crească pe măsură ce PAID va avansa în subscriere. "Consolidarea acestei baze de date presupune un volum semnificativ de muncă, întrucât aproximativ 60% din aceasta este pe suport de hârtie. Aşadar, pentru transferul tuturor informaţiilor pe suport electronic, va fi nevoie de prelucrare manuală", a mai spus şeful PAID.
Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea as