Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti va ajunge în acest an la aproape 30%, suprafaţa neînchiriată ajungând astfel la 490.000 metri pătraţi, în condiţiile în care stocul va atinge peste 1,8 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul lui 2010, potrivit unui studiu al RealTime. "Odată cu mărirea stocul de birouri în anul 2009, aspect ce conduce la înăsprirea concurenţei pe acest segment, şi îngreunării procesului de ocupare sau îndepărtării momentului pentru e
Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti va ajunge în acest an la aproape 30%, suprafaţa neînchiriată ajungând astfel la 490.000 metri pătraţi, în condiţiile în care stocul va atinge peste 1,8 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul lui 2010, potrivit unui studiu al RealTime.
"Odată cu mărirea stocul de birouri în anul 2009, aspect ce conduce la înăsprirea concurenţei pe acest segment, şi îngreunării procesului de ocupare sau îndepărtării momentului pentru exit-ul din business, ca urmare a diversificării şi creşterii ofertei, rata de neocupare a spaţiilor de birouri va continua să fie ridicată şi în anul 2010, suprafaţa neocupată din stocul total existent ajungând la 28,8% la nivelul Bucureştiului", se arată în studiul Real Time.
Autorii studiului menţionează că nivelul mare al spaţiilor neocupate se datorează în special finalizării lucrărilor în 2009-2010 la cele mai mari parcuri de afaceri din România, având până la 100.000 metri pătraţi închiriabili.
Un alt factor important este eliberarea unor spaţii de birouri de către chiriaşii care şi-au restrâns sau închis activitatea. Rata de neocupare în urmă cu un an şi jumătate se apropia de zero în Bucureşti, aceasta crescând vertigios pe parcursul anului 2009.
200 de clădiri de sticlă în Bucureşti
Anul trecut au fost finalizate clădiri de birouri totalizând aproape 350.000 de metri pătraţi inchiriabili, cea