Motoarele (rezidenţialul şi comercialul) din trecut ale acestei industrii au obosit
În 2008, sectorul construcţiilor funcţiona la turaţie maximă datorită construcţiilor ansamblurilor rezidenţiale şi a centrelor comerciale, dar acum doar lucrările de infrastructură mai pot salva acest sector.
Dacă în 2009 economia nu mai duduia, rezidenţialul şi comercialul nu mai erau motoarele industriei construcţiilor, ci din contră, acestea sufereau pierderi mari. Specialiştii din domeniu spun că nici 2010 nu arată deloc promiţător. O posibilă îmbunătăţire a situaţiei am putea vedea de-abia din 2011, cu ajutorul lucrărilor de infrastructură.
"Tendinţa pentru 2010 este mai degrabă neutră, neexistând deocamdată semnale şi argumente pentru îmbunătăţirea imediată a pieţei construcţiilor. Cu toate acestea, se preconizează o îmbunătăţire a contextului în 2011, mai ales în ceea ce priveşte lucrările legate de infrastructură prin tranşele care urmează a fi primite de la FMI.", a declarat, pentru Curierul Naţional, Resul Kilic, şef Departament Project Management King Sturge. El a mai adăugat că îmbunătăţirea contextului economic internaţional, mai ales în ţările UE, ar putea constitui vectori ai revitalizării cererii externe, cu impact asupra economiei României şi implicit asupra sectorului construcţiilor.
România va avea o revenire destul de înceată
"Ne aşteptăm în continuare la o segmentare puternică a pieţelor pe două paliere, cel al proprietăţilor pentru care există încă cerere: cum ar fi proprietăţile "prime" indiferent de destinaţie - birouri, rezidenţă, retail, industrial, etc. - cu localizare, concept şi calitate foarte bună, precum şi sectoarele sprijinite public, cum ar fi programul "Prima Casă" şi proiectele de infrastructură ce sunt încă finanţabile. Al doilea palier format din proprietăţile secundare din punct de vedere al loca