Dovada, ultimul raport al Institutului International pentru Cercetarea Pacii de la Stockholm. In ultimii cinci ani, cheltuielile militare au crescut cu 22 % faţă de cincinalul precedent, 2000-2004. Partea leului si-o impart marile puteri. Rusia a pierdut pozitia de leader mondial in comertul cu arme, pozitie ce o detinea intre 2000 si 2004. Totusi ocupa un onorabil loc 2, cu un sfert din vanzarile mondiale de arme. Pe primul loc se afla Statele Unite cu 30 % din comertul mondial.
Dovada, ultimul raport al Institutului International pentru Cercetarea Pacii de la Stockholm. In ultimii cinci ani, cheltuielile militare au crescut cu 22 % faţă de cincinalul precedent, 2000-2004.
Partea leului si-o impart marile puteri. Rusia a pierdut pozitia de leader mondial in comertul cu arme, pozitie ce o detinea intre 2000 si 2004. Totusi ocupa un onorabil loc 2, cu un sfert din vanzarile mondiale de arme. Pe primul loc se afla Statele Unite cu 30 % din comertul mondial.
Urmeaza Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Italia si Spania. Unele state, cum sunt cele din Europa occidentala, si-au unit fortele pentru a da nastere unor grupuri industriale puternice. EADS este un exemplu.
La nivel global, Uniunea Europeana este deci al 3-lea producator si vanzator de armament. Mica si neutra Elvetie este si ea un mare exportator de armament si vinde tot atatea arme cat vinde China.
Din urma vin marile tari emergente – China. India, Brazilia – care isi manifesta ambitia de a dezvolta puternice industrii de armament nationale, asa incat comertul cu arme are un “viitor luminos”…
Principalii importatori sunt tarile din Asia de Sud-est – Indonezia, cel mai mare stat musulman al lumii si-a marit cheltuielile militare cu 80 % in ultimii 5 ani – iar Malaesia cu 722 %.
Este vorba de cea mai mare crestere din lume. Micul Singapore (stim bine ca Singap