Este unul dintre cei mai cunoscuţi graficieni din Timişoara. Acesta se poate lăuda cu peste 2.000 de lucrări. Artistul este unul din membrii fondatori ai Societăţii „Timişoara”.
Artistul Traian Abruda a ştiut mereu că are un talent deosebit la desen. În clasele primare îşi ajuta colegii la temele pentru orele de desen. „Primeam în schimb cornuri cu sare şi sucuri la 25 de bani”, şi-a început povestea Traian Abruda. În clasa a VIII-a a luat şi bani serioşi, după ce a avut ocazia să picteze interiorul unei grădiniţe din cartierul Circumvalaţiunii.
„Am primit 1.200 de lei, ceea ce înseamna atunci un salariu. Nu era mare lucru, trebuia să fac desene simple cum ar fi ciupercuţe sau broscuţe”, a spus Abruda. Din banii primiţi şi-a luat o bicicletă şi o chitară. Susţine că nu a învăţat niciodată să cânte. Pentru că a căzut examenul la Liceul de Arte, Abruda s-a dus la Liceul de Construcţii. Nu a reuşit să termine liceul decât mai târziu, pentru că secţia s-a desfiinţat secţia de Arhitectură. „M-am angajat la poligrafie, la offset. Am fost şi ajutor de maşinist, am obţinut şi o calificare de tipograf. Apoi, am făcut la seral Artele Plastice, la profesorul Leo Vreme. Era ca un tată pentru mine. Cu el am făcut o bună cultură plastică”, a mai spus Traian Abruda.
Ca tânăr artist, Traian Abruda a petrecut perioada facultăţii în zona Casei Studenţilor, la revista Forum Studenţesc sau ca membru al cenaclelor de SF HC Wells şi Helion.
„Eram foarte minuţios”
Prima expoziţie de grup la care a participat a fost în 1975, iar în 1981 a participat la prima expoziţie personală de grafică, vernisată de Deliu Petroiu. „Aveam un stil al meu. Eram foarte minuţios. Făceam chinezărisme”, a mai declarat Abruda.
Lucrările sale află în numeroase colecţii particulare, în hoteluri şi în galerii de artă. „Cei care colecţionează lucrările me