Zsigmond Mikes, moştenitorul grofului Mikes, a venit la Budila unde are două conace lăsate în paragină. Nobilului i s-au restituit proprietăţile deţinute de strămoşii săi în urmă cu 400 de ani. Acum vrea să le restaureze şi să atragă turişti în zonă.
Ne-am întâlnit cu contele Zsigmond Mikes, la Budila, la unul dintre cele două conace ale familei sale. Bărbatul frapează prin modestie, iar titulatura de „conte" este mai mult onorofică.
Pentru toţi cei din jurul lui, bărbatul nu este decât Zsigmond Mikes, un inginer economist, în vârstă de 38 de ani, care trăieşte la Ozun, în judeţul Covasna. Nu are deocamdată un loc de muncă, pentru că s-a întors de curând din Germania, unde a locuit până în 2005.
Conacul la care ne-am întâlnit cu Zsigmond Mikes este în paragină. Din fosta clădire cu specific secuiesc nu au mai rămas decât pereţii şi geamurile, care au fost montate recent de Zsigmond. Bărbatul intenţionează să îl renoveze integral şi să îi redea strălucirea de altădată.
Strămoşi cu renume în Transilvania
Familia sa are o istorie zbuciumată. „Prin anul 1600, contele Beldi Pal, care trăia la Budila, a încercat să devină prinţul Transilvaniei. Strămoşul meu, Kelemen Mikes, care era preşedintele Parlamentului Transilvaniei, l-a oprit şi atunci, drept recunoştinţă, toată averea confiscată de la Beldi Pal, i-a revenit lui", povesteşte Zsigmond Mikes.
Bărbatul spune că în secolul al XIX-lea, familiile Mikes şi Beldi s-au înrudit, în urma a trei căsătorii, iar de atunci, bunăstarea şi luxul au fost mereu prezente în viaţa conţilor. „Îmi amintesc din poveştile bunicii că aveau o groază de servitori în casă, participau la baluri şi se vizitau cu ceilalţi nobili" , spune Zsigmond Mikes.
Alungaţi de comunişti
Viaţa luxoasă a luat sfârşit la prima reformă agrară, din 1921. O mare parte din terenurile agricole