Spaţiile centrale stau părăsite, din lipsă de chiriaşi. Centrul oraşului arată dezolant după ce zecile de magazine au devenit acum spaţii goale, pline de cutii de carton, singurele elemente care mai amintesc de foştii chiriaşi.
Multe dintre spaţiile de pe bulevardul Mihai Eminescu au geamurile tapetate cu afişe care anunţă posibilitatea cumpărării sau închirierii lor de mai bine de jumătate de an.
„Am un spaţiu pe strada asta, pe care l-am scos şi la vânzare şi la închiriere din august 2009. Am mai fost sunată, dar nimeni nu a venit cu o ofertă concretă. Nu ştiu ce o să fac cu el pentru că l-am cumpărat greu, cu rate, iar acum nu mai am cu ce să-mi cresc copiii, care sunt la facultate“, a spus Irina Petrovici, proprietara unui apartament cu două camere la parterul unui bloc de pe Mihai Eminescu şi în care a funcţionat un mic magazin alimentar.
Migrare spre periferie
Deşi au redus chiriile, proprietarii spaţiilor spun că nu au găsit clienţi. „Anul trecut, pe vremea asta, închiriam spaţiul ăsta cu 800 de euro pe lună, adică cu 100 de euro metrul pătrat. Acum îl dau la jumătate şi tot nu găsesc chiriaşi“, se plânge o altă proprietară a unui spaţiu de pe bulevardul Decebal. Apartamentul a fost utilizat ultima dată ca mic magazin de îmbrăcăminte, care a fost închis din lipsa clienţilor. Micii întreprinzători care au funcţionat în centru şi-au mutat afacerile mai spre periferia oraşului, unde chiriile sunt mai mici, cel puţin la jumătate. Ca să-şi scoată cheltuielile, unii proprietari încearcă să-şi vândă spaţiile pentru a face rost de bani lichizi. Dar specialiştii în imobiliare îi sfătuiesc să mai aştepte.
Piaţa imobiliară, blocată
„Nu este un moment prielnic pentru vânzări. Singurii care ies în avantaj de pe urma vânzărilor sunt cei care deţin lichidităţi şi pot să cumpere, pentru că piaţa imobiliară î