Economia se va sufoca în următoarele 9 luni dacă Banca Naţională a României (BNR) nu devalorizează leul. Aţi văzut cum astăzi cursul leu-euro a ajuns la cel mai mic nivel din ianuarie 2009 încoace, de 4,08 lei pentru un euro. Poate vă gândiţi că asta e o veste bună. Ei bine, nu e. România a ajuns înapoi la momentul 2006-2007 când aderarea la Uniunea Europeană a trimis un val de speculatori pe moneda naţională. Doar câţiva economişti spuneau sus şi tare cât de greşit este, că este un curs umflat, luat pe datorie din banii veniţi de la bănci.
Coama zbârlită a leului
Majoritatea a denumit grupul drept "economişti emo" care se plâng cât de tristă e economia şi se taie cu lama chiar când avem mari creşteri economice. Între timp a venit criza şi le-a dat dreptate emo-economiştilor. Acum toată lumea recunoaşte sus şi tare că da, criza a venit internaţional, dar a găsit economia "şubrezită" şi sugrumată de propriile neputinţe. Dar cu toate astea, nicio autoritate nu prea pare să fie deranjată de cursul leului. Atât premierul Emil Boc cât şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-au laudat de nenumărate ori cu stabilizarea cursului leului şi revenirea sa.
Dar asta tot nu ne spune de ce e rău. În 2007 au venit speculatorii iar BNR a cumpărat 3 miliarde de euro. Ulterior, reprezentanţii săi au regretat că n-au cumpărat mai mult. Situaţia e asemănătoare şi acum. Disperarea se citea la BNR la o lună după falimentul Lehman Brothers. Speculatorii ţinteau un curs de 4,5-4,7 lei pe un euro în condiţiile în care atunci euro era 3,7 lei. Atacul a fost respins prin simplul fapt că BNR a aspirat toţi banii din piaţă, profitând şi de faptul că se apropia momentul plăţilor la buget. Dar asta a lăsat urme adânci: dobânzi interbancare uriaşe care au scumpit creditarea până la cer.
Leul este supraevaluat
Dar lupta ne mai arăta şi altceva: leul era supraevaluat