Foarte multe persoane din întreaga lume suferă de acnee, o afecţiune dermatologică neplăcută şi inestetică, însă care poate fi ţinută sub control. Respectând sfaturile specialiştilor şi adoptând un stil de viaţă sănătos, acneea poate fi nu doar controlată, ci chiar vindecată.
Acneea este una dintre cele mai comune afecţiuni dermatologice, o disfuncţie a pielii care afectează în egală măsură bărbaţii şi femeile. Tulburarea nu este atât de gravă pe cât pare şi poate fi ţinută sub control dacă pacienţii respectă îndeaproape sfaturile specialiştilor şi fac eforturi pentru a se îngriji. Acneea se manifestă prin apariţia unor imperfecţiuni ale pielii, de mai multe feluri, în funcţie de nivelul de gravitate la care ajunge afecţiunea.
Pustulele, nodulii, comedoanele şi papulele sunt imperfecţiunile care trebuie să tragă semnalul de alarmă pentru tratarea acneei. Pustulele sunt definite ca leziuni ale pielii, care se prezintă sub forma unor vezicule pline de puroi. Nodulii sunt umflături de mici dimensiuni, care apar pe diverse părţi ale corpului afectate de acnee. Comedoanele sunt formaţiuni cilindrice de substanţe sebacee, cu extremitatea neagră, care blochează glandele sebacee ale feţei, iar papulele sunt leziuni superficiale ale pielii, caracterizate printr-o mică ridicătură roşiatică sau neagră, dură. Fiecare dintre aceste imperfecţiuni apar în diverse etape ale acneei şi pentru fiecare dintre ele este nevoie de un tratament specific, prescris de un medic dermatolog.
Când şi unde apare acneea
Potrivit statisticilor, cele mai multe dintre cazurile de acnee apar în rândurile adolescenţilor, aceasta fiind vârsta la care tenul este cel mai mult afectat de această tulburare. Interesant este că aproximativ 96 la sută dintre adolescenţi suferă de acnee, însă în cele mai multe cazuri semnele bolii sunt vizibile pentru o perioadă scurt