Update: mi se reproşează că nu ştim dacă datele pentru celelalte ţări din tabel sunt calculate la fel cu cazul României. Aşa e, promit să mă documentez mai atent şi să revin cu un articol cu date calculate de mine pe exemple reale. Gabriela Creţu mă trimite la acest fişier. De acolo m-ar interesa tabelul F de la pagina 41: Implicit tax rates on labour. Acolo în dreptul Romaniei e scris 30.1, ceea ce tot nu se pupă cu socotelile din viaţa reală. Aşa că voi mai căuta date şi revin. Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii şi vă garantez că nu am niciun interes să dezinformez. Pur şi simplu nu vreau eu să fiu dezinformat.
Scurt, că avem treabă: ne seacă domnul Boc când ne explică ce impozite mici avem noi și că sunt țări care au impozite mult mai mari.
Ca să vedem cum stăm, că prea ne ascundem după deget, am făcut așa:
1. Am luat calculul lui Skortzy de aici din care rezultă că impozitele sunt 45.5% din costurile cu salariul.
2. Am luat un Excel de la OECD care ne arată fix același indicator în mai multe țări din lume (ce-i drept, date din 2007).
3. Am adăugat și socoteala lui Skortzy pentru România.
4. Am desenat graficul de mai jos (click să-l vedeți mare). România e cu roșu, media statelor membre OECD e cu albastru. Procent impozite din costuri salarizare - click pentru mărire
Vă plac impozitele noastre? Sunt mici? Dacă tot se constată după fiecare alegeri că românii au votat dreapta, de ce nu se face voia poporului să avem taxe sub medie?
Nu în ultimul rând aș vrea să văd statul obligat să afișeze acest impozit real așa cum sunt băncile obligate să afișeze DAE. Obligat prin lege!
Update: mi se reproşează că nu ştim dacă datele pentru celelalte ţări din tabel sunt calculate la fel cu cazul României. Aşa e, promit să mă documentez mai atent şi să revin cu un articol cu date calculate de mine pe exemple reale. Gabriela Cr