Teoretic, am putea vinde peste hotare mărfuri de 31 de miliarde de euro anul acesta, cu două miliarde în plus faţă de 2009, dar până la revenirea la nivelul-record din 2008 avem nevoie nu doar de răbdare. În luna ianuarie a acestui an, exporturile româneşti către pieţele extracomunitare erau cu 23% mai mari ca în aceeaşi lună a lui 2009, dar cu 26% mai mici decât în ianuarie 2008. Situaţia se repeta şi în februarie, când exporturile au crescut cu 28% faţă de luna corespu
Teoretic, am putea vinde peste hotare mărfuri de 31 de miliarde de euro anul acesta, cu două miliarde în plus faţă de 2009, dar până la revenirea la nivelul-record din 2008 avem nevoie nu doar de răbdare.
În luna ianuarie a acestui an, exporturile româneşti către pieţele extracomunitare erau cu 23% mai mari ca în aceeaşi lună a lui 2009, dar cu 26% mai mici decât în ianuarie 2008. Situaţia se repeta şi în februarie, când exporturile au crescut cu 28% faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, dar erau încă mai mici cu 22% faţă de februarie 2008.
„Economiile din afara UE reprezintă cam un sfert din totalul pieţelor de desfacere, aşa că trebuie să vedem ce s-a întâmplat şi pe relaţia intra-UE. Totuşi, estimarea noastră este că, deşi vom rămâne încă pe minus faţă de anul anterior crizei, vom recupera cam două miliarde de euro din pierderea de peste patru miliarde de euro de anul trecut“, spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Acesta a ţinut să precizeze că evoluţiile pozitive ale exporturilor, începute încă din noiembrie 2009, au ca explicaţie şi baza scăzută de comparaţie (în România, criza s-a manifestat cel mai dur începând din toamna lui 2008 şi până în primăvara lui 2009).
Aterizare lină, decolare greoaie
Şi economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, crede că este probabil