Vechea clădire a Primăriei Municipiului Bucureşti de pe bulevardul Regina Elisabeta va intra, în aproximativ o lună, în renovare, iar funcţionarii vor fi mutaţi într-un sediu nou, în câteva zile.
Libertatea a aflat procedura care va fi folosită la reabilitarea imobilului din centrul oraşului şi etapele pe care le va parcuge monumentul timp de aproape trei ani, ca să ajungă o adevărată “bijuterie” a Capitalei. Directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei generale, Bogdan Şoşoacă, ne-a explicat cum se vor desfăşura lucrările, punându-se accent pe consolidarea terenului pe care stă clădirea, pentru ca ea să nu fie afectată de cutremure.
Acoperişul şi mansarda nu sunt acum într-o stare bună, ici-colo lipsind bucăţi din ţiglă şi tencuială. Ca atare, acestea vor fi complet refăcute.
Arcadele. Şi pe exterior, primăria va fi restaurată. Nu se va umbla la forma arcadelor, dar acestea vor fi curăţate şi reparate (acolo unde a căzut tencuiala)
Faţadă. Cum imobilul e monument istoric, odată cu renovarea vor fi înlăturate aparatele de aer condiţionat de pe faţadă
Structura de rezistenţă din interior va fi refăcută. Pereţii care au fisuri vor fi reparaţi şi grinzile vor fi şi ele verificate şi consolidate
Fundaţia. Prima etapă a lucrărilor presupune izolarea bazei, metodă nouă în ţara noastră, la care s-a apelat fiindcă primăria stă pe un sol nisipos. Astfel, va fi turnat beton sub clădire, care practic va avea o nouă fundaţie. Clădirea va fi ridicată pe nişte izolatori (asemănători cu nişte arcuri) între care vor sta amortizori ce vor asigura mişcarea pe orizontală a construcţiei, în caz de cutremur, iar imobilul va fi ferit de şocul seismului.
Subsolul primăriei arată acum jalnic. În subsol se va turna încă un strat de beton. Asta înseamnă că podeaua de aici se va dubla