Cursul valutar a coborât la cel mai mic nivel din ianuarie anul trecut şi până acum. Banca Naţională a anunţat astfel un curs de 4,0801 lei pentru un euro. Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Ionuţ Dumitru spune la RFI că aprecierea leului nu este chiar atât de spectaculoasă. E firesc să vedem o monedă naţională mai tare, în condiţiile în care încrederea în România a crescut, explică Ionuţ Dumitru.
Cursul valutar a coborât la cel mai mic nivel din ianuarie anul trecut şi până acum. Banca Naţională a anunţat astfel un curs de 4,0801 lei pentru un euro.
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Ionuţ Dumitru (audio) spune la RFI că aprecierea leului nu este chiar atât de spectaculoasă.
E firesc să vedem o monedă naţională mai tare, în condiţiile în care încrederea în România a crescut, explică Ionuţ Dumitru.
Nu vor fi afectate grav exporturile, cele de care depinde relansarea economiei româneşti ? Ionuţ Dumitru spune că nu există acest risc, decât în cazul în care întărirea leului nu va fi dublată de o creştere a productivităţii şi competitivităţii exportatorilor.
"Important este ca această tendinţă de apreciere să nu se materializeze într-o apreciere foarte rapidă, adică să nu vedem într-o săptămână, două, trei un curs de 3,8 - 3,9. Deci să nu avem o apreciere foarte rapidă, pentru că asta ar lovi în evoluţia exporturilor, exporturile fiind motorul principal care ne scoate din recesiune. Important este ca aceste aprecieri ale cursului de schimb să fie însoţite de creşteri de competitivitate ale exporturilor, prin creşteri de productivitate. Deci nu ar fi nimic nesănătos, nelalocul lui, dacă cursul s-ar aprecia în linie cu creşterile de productivitate", explică Ionuţ Dumitru. Ionuţ Dumitru, despre cursul valutar.
Cursul valutar a coborât la cel mai mic nivel din ianuarie anul tre