Medicina nu a fost prima lui dragoste, însă la insistenţele părinţilor a susţinut examenul de admitere şi a renunţat la teatru. Emanoil Vasiliu, medicul-şef al Clinicii de Pneumoftiziologie Constanţa îşi dorea în adolescenţă să dea examen de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie.
„Nu aveam de gând să merg la Medicină pentru că eu credeam că Medicina nu-ţi oferă o prea mare dezvoltare umană", îşi aminteşte el.
Deşi nu erau de profesie, membrii familiei lui îşi doreau cu ardoare ca el să îmbrăţişeze meseria de medic, însă nu a reuşit să le facă pe plac din prima pentru că el se pregătise pentru Teatru şi a picat examenul la Medicină. Între timp, a fost nevoit să plece în armată. Într- un an şi patru luni de armată a obţinut calificare de radio-telegrafist şi a fost pus să răspundă în tot acest timp de staţia de amplificare a unităţii şi să le dea muzică la soldaţi.
După terminarea armatei, a fost admis la Şcoala Postliceală Sanitară. Toate bune şi frumoase până într-o zi de martie 1973, când a făcut o pleurezie care l-a ţinut la pat vreme de mai multe zile. Prietenii l-au sfătuit atunci să meargă mai departe cu studiile şi să nu se oprească la o simplă şcoală postliceală.
Aşa a început să se pregătească zi şi noapte pentru Medicină, iar eforturile i-au fost răsplătite, el fiind admis la facultate. Pe timpul studiilor a fost coleg cu alţi doi medici constănţeni, Camelia Ciobotaru, acum medic reumatolog şi Irimia Lazăr, ginecolog.
Preocupat de tuberculoză
Medicul este integrat în programele europene după ce a absolvit un curs al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) despre managementul tuberculozei în programele naţionale de sănătate publică.
Activitatea sa medicală este strâns legată de responsabilităţile care derivă din funcţiile pe care le deţine în organizarea programului naţional al TBC. Din anul 2000 ş