Un mars al tacerii cu lumanari marcheaza vineri, 19 martie, la Targu Mures, comemorarea a 20 de ani de la tragicele evenimente din 19-20 martie 1990, relateaza Radio RFI. Organizatorii Marsului Adevarului si Dreptatii, Liga Pro Europa si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania fac un apel la populatie sa nu permita manifestari extremiste pe marginea acestei comemorari.
De asemenea, organizatorii fac apel la autoritati sa desecretizeze acum, la 20 de ani de la izbucnirea conflictului interetnic care a facut cinci morti si peste 280 de raniti, intregul dosar al evenimentelor, care intre timp s-a prescris.
Dar ce s-a intamplat in urma cu 20 de ani ? In primele luni ale lui 1990, apare o prima inscriptie in limba maghiara, pe o farmacie din cartierul Tudor si se organizeaza prima comemorare post-comunista a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, cu insemne si drapele ungare. Aceasta a fost scanteia.
Totul a culminat cu cererea ca la Liceul "Bolyai" - mixt in anii comunismului - sa invete doar copii maghiari. Reactia romanilor a fost violenta, mai ales ca ei acuzau profanarea statuilor lui Avram Iancu si Nicolae Balcescu.
Evenimentele au degenerat rapid, pe fondul contra-manifestatiilor organizate de romani, soldate cu ciocniri de strada intre romani si maghiari in 19 si 20 martie.
In ambele tabere - romani, respectiv maghiari, separati de un cordon de politisti, care nu a facut fata - au existat lideri care au lansat indemnuri provocatoare. A izbucnit un conflict violent, la care, pe langa romanii din Targu Mures, au luat parte si tarani romani din satele de pe Valea Gurghiului, veniti cu autobuzele si inarmati cu bate si unelte agricole, dupa ce oficialitati locale, precum preotul sau primarul, le-au spus ca "ungurii ii omoara pe romani la Targu Mures".
Pe de alta parte, in conflict au intervenit s