Târgul Internaţional Tehnic s-a încheiat astăzi la Expo Transilvania, cu premierea inventatorilor. Cele mai apreciate realizări sunt şi pe lista cu cele mai mari şanse de finanţare.
Organizatorii salonului de inventică au fost foarte darnici cu premiile. Au acordat un număr de 35 de medalii de aur, iar până la 100 de invenţii, o cincime din participanţi au fost recompensaţi cu diplome.
Unul din cercetătorii clujeni premiaţi este fizicianul clujean Marius Bârlea. Acesta a fost recompensat pentru „Electrospirit”, dispozitivul său stimulator transcranian şi o carte, „Căldura ca medicament“. Este recomandat pentru persoanele surmenate. Relaxează, scade senzaţia de stres, normalizează somnul, scade agitaţia psihică, realizează o concentrare şi memorie mai bună şi creşte gradul de bună dispoziţie. Bârlea a fost solicitat de toţi cei prezenţi să le trimită coordonatele. Fizicianul clujean are mai multe antecedente în acest domeniu, printre care moxatorul fotonic, care stimulează centrii nervoşi. Aviatorul Eduard Pascal, cel care a inventat un aparat de sudură pe bază de apă, ne-a explicat de ce este importantă invenţia clujeanului. „Noi, inventatorii, suntem persoane mai stresate“.
Piuie când se apropie trenul
Ieşeanul Constantin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor Români îşi pune mari speranţe în acest târg. Invenţia sa care permite avertizarea şoferilor care se apropie de un pericol iminent, de genul trenurilor, la trecerea de cale ferată, a fost remarcată chair de unul din directorii de la Dacia Piteşti. „Mi-a spus că firma Dacia ar ptuea fi interesată de acest sistem“, ne-a spus fericit Antohi.
Catalizator antirablă
Tot spre industria auto se îndreaptă şi inventatorii ploieşteni Enache Aurel şi Liviu Luca. Ei au realizat un catalizator extern care, montat în interiorul ţevii de eşapament, reduce dioxidul de carbon. Maşinile