Majoritatea românilor ar emigra dacă şi-ar pierde principala sursă de venit, iar 18,3% şi-ar vinde actualul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în acelaşi oraş sau chiar în altă localitate, se arată într-un studiu realizat de Q-Team România, în perioada 15-28 februarie 2010, în cele mai mari 12 oraşe din ţară, pe un eşantion reprezentativ de 1.205 subiecţi. „12,8% dintre cei care deţin un imobil au afirmat că ar putea vinde respectivul imobil şi s-ar muta �
Majoritatea românilor ar emigra dacă şi-ar pierde principala sursă de venit, iar 18,3% şi-ar vinde actualul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în acelaşi oraş sau chiar în altă localitate, se arată într-un studiu realizat de Q-Team România, în perioada 15-28 februarie 2010, în cele mai mari 12 oraşe din ţară, pe un eşantion reprezentativ de 1.205 subiecţi.
„12,8% dintre cei care deţin un imobil au afirmat că ar putea vinde respectivul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în aceelaşi oraş, iar 5,5% au afirmat că ar putea vinde respectivul imobil şi s-ar muta într-unul mai ieftin, în altă localitate“, se precizează în studiu.
Dintr-un bazin total studiat de 3,5 milioane locuitori cu vârsta de peste 18 ani, 70% deţin propria locuinţă, deci rezultă un total de aproximativ 2,5 milioane de locuinţe, în cele mai mari 12 oraşe. 18,3% din 2,5 milioane de locuinţe înseamnă 450.000 locuinţe ce ar putea intra în circuitul de vânzare-cumpărare.
„Luând în calcul rata în creştere a somajului, creşterea numărului celor care nu îşi mai pot plăti creditele ipotecare şi determinarea creditorilor de a recupera din pierderi, putem spune că abia anul acesta începe adevărata criza în piaţa imobiliară“, explică autorii sondajului.
Acest scenariu este o realitate pe care oraşele din România, puternic industrializate în perioada comunismului, au mai trăit-o în anii ’90, atunci când d