După ce anul trecut Emil Boc a semnat pentru înfiinţarea gazoductului Nabucco, care exclude Rusia de la aprovizionarea cu gaze a UE, Adriean Videanu negociază acum cu ruşii pentru proiectul South Stream. Băsescu spune că România a refuzat să semneze pentru South Stream. Comisia Europeană susţine Nabucco.
În contextul în care chiar ieri în Parlamentul European Comisia pentru Industrii şi Energie a adoptat Directiva privind securitatea asigurării cu gaze, care prevede că proiectul Nabucco este singurul care întruneşte criteriile Uniunii Europene, România încearcă să îşi dea seama pe mâna cui să meargă: pe a ruşilor, care vor să construiască South Stream, sau pe a europenilor, cu gazoductul lor?
"România rămăsese ultima din statele care au semnat pentru gazoductul Nabucco. România a refuzat să semneze pentru alternativa la Nabucco", a declarat luni Traian Băsescu, la Cotroceni, fără să numească exact alternativa refuzată, dar făcând aluzie clară la proiectul ruşilor, South Stream.
"Am rugat partidele politice să grăbească ratificarea acordului pentru proiectul Nabucco. România rămăsese la un moment dat singura ţară care susţinea Nabucco şi a refuzat să semneze variante alternative la acest proiect, iar astăzi suntem singura ţară care nu a ratificat memorandumul interguvernamental cu privire la Nabucco, ceea ce reprezintă un semnal destul de în neregulă cu privire la opţiunile noastre pentru Nabucco", a spus Băsescu.
Şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ieri că România sprijină implementarea proiectului Nabucco şi transportul de gaze pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România.
Declaraţia lui Băsescu şi cea a lui Baconschi vin după anunţul făcut joia trecută de Adriean Videanu despre discuţia cu vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, pentru a stabili o întâlnire între reprezentanţii Minis