Din 141 de proiecte anunţate a fi livrate până în 2012, 37 deja au fost anulate sau amânate
Perioada de boom imobiliar a fost una profitabilă pentru dezvoltatorii imobiliari pentru că aveau cereri importante pentru stocuri mari de locuinţe din partea speculanţilor. Aşadar în 2008 dezvoltatorii au început să construiască apartamente cu suprafeţe mari, fără spaţii pentru depozitare, cu acces dificil la mijloacele de transport. Acum în 2010, stocul de locuinţe gândit în urmă cu doi ani a ieşit pe piaţa, iar posibiliatatea de cumpărare a românului este alta decât în trecut, de aceea o parte din unităţile locative noi finalizate nu se pliază nicicum pe puterea de cumpărare a clienţilor.
"Până în 2012, numărul total de unităţi finalizate şi estimate pentru finalizare în Bucureşti se ridică la un total aproximativ de 29.000, în 104 ansambluri rezidenţiale din Capitală şi împrejurimi. Din acestea acum sunt disponibile pentru vânzare aproximativ 10.300 unităţi locative", se arată într-un raport al companiei Real Time, prezentat în conferinţa de deschidere a târgului imobiliar Timon. Studiul a luat în calcul ansamblurile cu peste 40 unităţi locative.
37 de proiecte anulate
Conform datelor Real Time, au fost anunţate a fi finalizate 141 de proiecte, dar dintre acestea 37 au fost anulate sau amânate.
Potrivit raportului, iniţial se anunţaseră un total de 141 de astfel de ansambluri rezidenţiale totalizând aproximativ 45.400 de unităţi locative. "Diferenţa faţă de valoarea de 29.800 unităţi şi un număr de 104 proiecte finalizate sau aflate în diverse faze de execuţie este reprezentată de anularea sau amânarea pe termen nedeterminat a unor ansambluri sau fazelor următoare, pentru alte cazuri", se mai arată în studiul Real Time.
Tot în analiza Real Time se arată că anul trecut au fost livrate în Capitală un număr de 49 de proie