Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a declarat ca tara sa ar putea fi nevoita sa ia in considerare posibilitatea de a cere "unor agentii de informatii sa monitorizeze cine se intalneste cu cine pentru ce fel de procese speculative si unde" in scopul de a proteja euro.
Sugestia conform careia Berlinul ar putea recurge la spioni pentru a urmari speculatorii care tintesc monede este "sinistra si prosteasca", spun analistii, adaugand ca fondurile de hedging din Londra si New York ar fi vizate, scrie Bloomberg.
"Cred ca este un plan sinistru si prostesc, o reactie complet exagerata", a declarat Philip Whyte din cadrul Centre for European Reform, un institut de cercetare din Londra. "Exista o anumita linie de gandire in Europa continentala conform careia fondurile de hedging sunt intotdeauna vinovate pentru tot ce se intampla."
Politicienii au dat vina pe speculatori dupa ce moneda euro s-a depreciat puternic in raport cu dolarul, iar costul asigurarii datoriilor guvernului grec a crescut cu o treime in acest an. Primul-ministru grec George Papandreou si presedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat ca tranzactiile cu contracte swap pe riscul de credit au amplificat criza.
Schaeuble a declarat ca "monedele si tarile devin din ce in ce mai des tinte ale speculatorilor". Comentariile sale au survenit unui articol publicat in ziarul spaniol El Pais luna trecuta conform caruia serviciile secrete investigau o serie de "atacuri" asupra tarii din partea unor investitori.
Agentiile de informatii ar putea utiliza tehnici perfectionate in lupta impotriva operatiunilor de spalare de bani si finantare a teroristilor, a declarat Vanessa Rossi, din cadrul Chatham House.
"In Europa continentala unii chiar cred ca speculatorii financiari sunt un fel de teroristi", adauga Rossi.
Guvernele francez si german sustin un proiect de directiva