Narcis Dorin Ion este directorul Muzeului National Bran. In anul 2006 si-a sustinut teza de doctorat cu tema Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Române (sec. XIX-XX), in fata unei comisii din care au facut parte acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu si acad. Razvan Theodorescu. Coordonator stiintific - prof. univ. dr. Ioan Opris. Lucrarea urmeaza sa apara la Editura Oscar Print, in aceasta primavara. Publicam in continuare fragmente din ea.
Opera arhitectilorfrancezi care au lucrat in Bucurestiul sfârsitului de secol XIX a fost continuata in mod stralucit de o serie de arhitecti români, care isi facusera studiile la aceeasi Scoala de Arte Frumoase din Paris: Dumitru Berindei, Ion Mincu, Alexandru Savulescu, George Mandrea, Nicolae Gabrielescu, Stefan Ciocârlan, George Sterian, Ioan D. Berindei, Petre Antonescu, Grigore Cerchez, Nicolae Ghika-Budesti, Ion N. Socolescu, Toma Socolescu, Constantin Baicoianu, Toma Dobrescu, Dimitrie Maimarolu. Dintre acestia s-au remarcat prin contributia lor la dezoltarea arhitecturii rezidentiale urbane si rurale din România arhitectii Ion Berindei, Petre Antonescu, Grigore Cerchez, Nicolae Ghika-Budesti si Toma Dobrescu.
Cel care a continuat in mod magistral opera arhitectilor francezi din a doua jumatate a secolului al XIX-lea a fost Ion D. Berindei (1871-1928), fiu al arhitectului Dumitru Berindei (1832-1884), primul arhitect român care absolvise cursurile scolii de Arte Frumoase din Paris (1853-1859). Studiind la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti si la Scoala de Arte Frumoase din Paris (absolvita in 1897), Ion D. Berindei se intoarce in tara, unde construieste mai multe resedinte urbane in stil eclectic de influenta franceza, la cererea unor membri de frunte ai aristocratiei române. Primele lucrari importante ale lui Berindei au fost casa generalului Eraclie Arion (1838-1903) din Buc