Ansamblul Porţilor din Cetatea Alba Iulia va fi reîntregit. La începutul lui aprilie vor începe lucrările de restaurare a Porţii V din Cetatea Vauban. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat în această săptămână.
Ascunsă după bălării, în curtea Grădiniţei nr. 8 şi în zona din apropierea teatrului de vară, Poarta V va fi restaurată şi redată circuitului public până la finalul anului. Proiectul de reabilitare aparţine Primăriei Alba Iulia şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar este finanţat printr-un buget comun oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Donatorul principal în cadrul acestui program este Norvegia, care vine cu suma de 50 de milioane de euro. Condiţia impusă de finanţator este ca în cadrul proiectului să fie angajaţi 20 de tineri proveniţi din sistemul instituţionalizat de stat, care ar urma să înveţe o meserie şi să primească o şansă pentru viitor.
În urma licitaţiei de miercuri, firma Grup Corint a fost desemnată ca executant al lucrărilor. Valoarea contractului de execuţie este de 2.546.874 lei. Banii vor fi folosiţi pentru refacerea coronamentului invadat de vegetaţie, a podului mobil, reabilitarea pieselor metalice, a elementelor ornamentale de arhitectură şi realizarea unui sistem de iluminat arhitectural.
Traseu complet al celor şase porţi
Până acum, în restaurarea primelor patru porţi ale Cetăţii s-a investit suma de peste 6 milioane de lei. „În cel mult doi ani, întregul ansamblu al Cetăţii va avea o nouă înfăţişare. După poarta a V-a va urma şi poarta a VI-a, astfel încât întregul traseu al porţilor va deveni realitate“, a spus arhitectul Dan Sabău, de la Grup Corint.
Primăria Alba Iulia doreşte valorificarea potenţioalului turistic al porţilor. „Angajamentul nostru faţă de Cetate şi faţă de locuitorii cetăţii a fost şi va rămâne unul ferm. Poarta V reprezintă un nou reper arhitect