Femeile care au un copil ar putea iesi la pensie cu un an mai devreme, iar cele cu mai mult de un copil cu doi ani, a declarat vineri premierul Emil Boc, dupa discutiile purtate cu sindicalistii.
"Putem discuta la femei reducerea varstei de pensionare pentru cele care au copii", a precizat Emil Boc.
Primul ministru a precizat ca se are in vedere si reducerea varstei standard de pensionare pentru activitati desfasurate in conditii speciale de munca.
In ceea ce priveste egalizarea varstei de pensionare, aceasta va intra in vigoare in 2030, cand se barbatii si femeile se vor pensiona la aceeasi varsta.
Incepand cu 2015, barbatii se vor pensiona la 65 de ani iar femeile la 60.
Pensiile obisnuite nu scad. Pensiile speciale se recalculeaza
Seful Executivului a reafirmat ca nicio "pensie obisnuita" nu se va reduce, noul act normativ pe care Guvernul intentioneaza sa-l aplice vizand doar pensiile speciale, care se vor recalcula potrivit principiului contributivitatii.
"Restul pensiilor obisnuite nu vor scadea odata cu noua lege", a sustinut el.
Punctul de pensie - cel putin 40% din salariul mediu
Valoarea punctului de pensie va fi calculata astfel incat sa asigure mentinerea acestuia la cel putin 40% din salariul mediu pe economie, a spus seful Executivului, adaugand ca acest nivel minim poate depasi pragul de 40%, in cazul in care conditiile economice o vor permite.
Impactul unei posibile majorari a salariului minim pe economie - analizat in urmatoarele 30 de zile
O alta solicitare a sindicatelor a vizat majorarea salariului minim pe economie de la 600 la 705 lei. Emil Boc a precizat ca in decurs de o luna va fi evaluat impactul acestei decizii, in urma discutiilor cu patronatele si cu ceilalti parteneri sociali.
Guvernul va avea in vedere implicatiile unei majorar