Intru in vârful picioarelor in lojele Sălii Radio, strecurându-mă după draperii astfel incât să nu fiu auzită de organista Jennifer Bate, care testează de două zile potenţialul instrumentului care a transformat din nou Sala Radio intr-o catedrală, in seara de 16 martie 2010.
Marea orgă instalată in urmă cu jumătate de secol la Sala Radio (tip opus 3270), cu cele aproximativ 7.500 de tuburi şi 80 de registre ale sale, a fost construită de firma Rieger - Kloss Varhany S.R.O. din Cehia, aceeaşi care a preluat, 50 de ani mai târziu, recondiţionarea instrumentului. Vorbind cu celebra organistă britanică Jennifer Bate la inceputul săptămânii, imi dădeam seama că, intr-adevăr, nu mă gindisem niciodată că orga este un instrument de suflat, comandat de un pupitru cu claviaturi multiple, şi nicidecum un pian mai complex. Instalată in incinta sălii de concerte in 1960, orga ajunsese in ultimii ani să nu mai poată fi folosită la adevărata sa valoare.
Lucrările de reabilitare a ei au inceput in primăvara anului 2009, când instrumentul demontat a fost preluat direct din Sala Radio şi transportat integral in Cehia, la firma producătoare. Procesul de reparaţie s-a incheiat la sfârşitul lunii decembrie 2009, când orga era deja instalată inapoi in sală. Când mi se vorbea despre o inşiruire de proceduri precum "inlocuirea tuburilor faţadei, precum şi a unei părţi din celelalte tuburi, refacerea cutiilor de aer, a consolei, inlocuirea motoarelor pentru furnizarea aerului şi a rezervoarelor de stocare a presiunii aerului, inlocuirea cutiei orgii şi a structurii de susţinere a instrumentului", totul suna relativ abstract. Totuşi, când am revăzut-o instalată complet in sală, la locul ei, in preajma Crăciunului, oferind scenei arhitectura care a consacrat-o, mi-am dat seama cu adevărat de importanţa acestor elemente.
Au urmat alte două luni alocate acordajului, un