Ziua Mondială a Francofoniei este sâmbătă, 20 martie. România a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei abia în 1991, cu ocazia sommet-ului de la Versailles, mai întâi ca observator apoi ca stat cu drepturi depline. România şi-a asumat însă rapid rolul de promotor al valorilor francofoniei : în 2007 a contribuit substanţial la eforturile OIF de a sprijini ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, iar în 2006 a organizat un sommet esenţial în istoria organizaţiei. Unde se găseşte România azi pe harta francofoniei ?
România a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei abia în 1991, cu ocazia sommet-ului de la Versailles, mai întâi ca observator apoi ca stat cu drepturi depline. România şi-a asumat însă rapid rolul de promotor al valorilor francofoniei : în 2007 a contribuit substanţial la eforturile OIF de a sprijini ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, iar în 2006 a organizat un sommet esenţial în istoria organizaţiei. Unde se găseşte România azi pe harta francofoniei ?
După Sommet-ul Francofoniei de la Bucureşti, România a devenit "un far" al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, iar ambiţiile sunt extrem de mari, după cum spune la RFI ministrul român de Externe, Teodor Baconschi (audio).
Până la promovarea limbii franceze în instituţiile europene şi internaţionale, autorităţile trebuie să se gândească să încurajeze învăţarea limbii franceze în instituţiile româneşti. Potrivit unei anchete a institutului european de statistică, în administraţiile româneşti, mai mult de jumătate dintre funcţionari vorbesc engleza, urmată în ordine de franceză, vorbită de 38% dintre ei, de germană, italiană, maghiară, spaniola şi rusă.
Tocmai în scopul promovării limbii franceze în rândul funcţiona