Pe fundalul crizei bugetare din Grecia, premierul grec a lăsat să se înţeleagă la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, că ţara sa aşteaptă un ajutor european şi că dacă nu-l va obţine săptămâna viitoare, va face apel la Fondul Monetar Internaţional, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Giorgios Papandreou a ţinut de fapt un discurs încărcat de amărăciune, în care el a re-explicat situaţia în care se află Grecia acum.
Pe fundalul crizei bugetare din Grecia, premierul grec a lăsat să se înţeleagă la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, că ţara sa aşteaptă un ajutor european şi că dacă nu-l va obţine săptămâna viitoare, va face apel la Fondul Monetar Internaţional, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Giorgios Papandreou a ţinut de fapt un discurs încărcat de amărăciune, în care el a re-explicat situaţia în care se află Grecia acum, dar a remarcat şi paradoxul că instituţiile financiare europene sau internaţionale care au dus la criza financiară din septembrie 2008 şi pe care Europa a sărit să le scape atunci sunt aceleaşi care sunt pe cale acum de a distruge Grecia, a spus el.
El a cerut de altfel un sprijin al Uniunii Europene, dar un sprijin politic, aşa cum a cerut şi ministrul grec al Economiei, la Bruxelles. El a cerut o "puşcă încărcată", pe care s-o aibă pe masă în momentul negocierilor cu organismele financiare.
Prin "puşcă încărcată" a se înţelege argumente, suport, susţinere, astfel încât Grecia să poată împrumuta banii - cele 20 de miliarde de euro, care-i sunt necesari pentru a-şi plăti datoriile care ajung acum la scadenţă în aprilie şi mai - să poată împrumuta aşadar banii la costuri nu foarte mari pentru societatea greacă, care deja este pusă cu spatele la zid, prin măsurile de austeritate nemaiîntâlnite, pe care Guvernul de la Atena le pune acum în practică.