Doljenii trebuie să acorde o mai mare importanţă calităţii apei, în condiţiile în care România este relativ săracă în resurse de apă.
Pentru a trăi într-un mediu curat şi pentru a bea o apă bună este nevoie de mai multă atenţie şi responsabilitate din partea fiecărui cetăţean. Aceasta este una dintre ideile subliniate de participanţii la o şedinţă a Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre (CBJD), dedicată Zilei Mondiale a Apei şi organizată ieri de Direcţia Apelor (DA) Jiu.
„România este relativ săracă în apă, dispunând de numai 1.870 m3 de apă/locuitor/an, faţă de media pe 4.000 m3 de apă/locuitor/an în Europa şi din acest motiv trebuie să o gospodărim durabil, concept poate abstract pentru unii“, a declarat Eugen Georgescu, prefectul judeţului Dolj, preşedintele CBJD.
Acesta a atras atenţia asupra unui raport UNESCO despre dezvoltarea apei, din 2003, care arată că în următorii 20 de ani cantitatea de apă potabilă disponibilă va scădea cu 30%. „Este important să sărbătorim Ziua Mondială a Apei (care anul acesta se sărbătoreşte sub sloganul «Apă curată pentru o lume mai sănătoasă»), pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen. Pentru a avea ape curate, este necesar să depunem toate eforturile pentru a le controla şi gestiona responsabil“, a adăugat Eugen Georgescu. Afirmaţia a fost subliniată şi de Costică Păunescu, director tehnic în cadrul DA Jiu, care a exprimat şi opinia directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române“.
„De Ziua Mondială a Apei, îmi exprim speranţa că vom reuşi să-i convingem pe cei implicaţi, agenţi economici, operatori, autorităţi locale, dar şi simpli cetăţeni că este mult mai ieftin să protejezi resursele de apă decât să le aduci la o calitate corespunzătoare, după ce au fost poluate deja“, a precizat Costică Păunescu.
Având în vedere necesitatea îndeplinirii în termen a obligaţiilor asumate de Româ