Curtea de Conturi a descoperit că şoferii instanţei supreme au primit în 2008 sporuri de 50% "pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică"
Magistraţii detaşaţi la Ministerul Justiţiei primeau spor de delegare, plus contravaloarea transportului. Inclusiv în concedii şi week-end-uri
Controalele efectuate de Curtea de Conturi în anul 2008 asupra instituţiilor din domeniul Justiţiei au evidenţiat o serie de nereguli prin care s-au creat prejudicii bugetului de stat. Şi nu numai în privinţa sporurilor acordate ilegal sau salariilor de merit date pe "ochi frumoşi", ci şi prin suplimentarea nejustificată a sumelor aferente unor contracte. Din nepricepere sau rea-voinţă, ori pentru că tot mai există portiţe legislative, reprezentanţii Justiţiei, adică exact cei care sunt puşi să apere şi să respecte legea, au ajuns să întocmească chiar şi trei state de funcţii, deşi legal trebuia numai unul.
Potrivit Raportului Curţii de Conturi pe anul 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acordat şoferilor şi personalului nou-angajat un spor de 50% "pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, drept acordat în baza unor sentinţe judecătoreşti, deşi această categorie de personal nu a solicitat în instanţă acordarea acestui drept salarial".
Tot la ÎCCJ, Curtea de Conturi a descoperit că 62 de persoane au primit sporuri cu valori între 10 şi 15%, la salariul de încadrare, pentru activităţi suplimentare, alte 63 de persoane - funcţionari publici şi personal contractual - primind în perioada octombrie - decembrie 2008 drepturi salariale necuvenite, reprezentând sporuri pentru condiţii vătămătoare.
Raportul evidenţiază că instanţa supremă şi-a încadrat personalul auxiliar de specialitate în structuri organizatorice cu sarcini de natură funcţională, nu a organizat şi condus contabilitatea conform normelor în vigoare şi nu a ţinut evidenţa bun