Statele Unite isi intensifica presiunile pe care le exercita asupra Chinei in incercarea de a convinge autoritatile de la Beijing sa lase yuanul sa se aprecieze, iar Banca Mondiala recomanda tarii rate mai ridicate ale dobanzii si o moneda mai puternica.
China va fi implicata in negocieri importante in saptamanile care urmeaza, ambasadorul american Jon Huntsman declarand ca nu numai Washingtonul vrea ca Beijingul sa-si lase moneda sa se aprecieze, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"Problema yuanului este foarte, foarte importanta pentru Statele Unite. Vom vedea ce se va intampla in urmatoarele saptamani", a declarat Huntsman.
Dezbaterile pe marginea acestui subiect au devenit din ce in ce mai aprinse, 130 de legislatori americani cerand impunerea de sanctiuni daca China nu va renunta la ceea ce acestia considera drept un avantaj competitiv incorect prin permiterea aprecierii monedei sale.
Un raport al trezoreriei americane asteptat la mijlocul lunii aprilie ar putea da verdictul ca China isi manipuleaza moneda, sporind presiunile asupra autoritatilor de la Beijing si adancind tensiunile dintre cea mai mare si cea de-a treia mare economie a lumii.
China si-a mentinut moneda aproape de nivelul de 6,83 yuani in raport cu dolarul de la mijlocul anului 2008 pentru a permite exportatorilor sai sa faca fata crizei, iar autoritatile tarii nu cedeaza presiunilor, spunand ca vor mentine o rata de schimb stabila si ca tara lor este transformata in "tap ispasitor" pentru problemele economice ale Statelor Unite.
Daca presiunile externe asupra Chinei sunt intense, presiunile interne din partea exportatorilor in sensul mentinerii monedei la o valoare scazuta sunt si mai mari.
Banca Mondiala a recomandat, de asemenea, Chinei rate mai ridicate ale dobanzii si o moneda mai puternica, in conditiile in care aceasta si-a majorat estimarile de