Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea acordului dintre Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind realizarea proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009.
România era singura ţară din cele cinci care nu ratificase acest racord până în prezent.
Şeful statului a amintit, la consultările de luni de la Cotroceni şi în declaraţia de presă de la finalul evenimentului, de acest document.
„Suntem singura ţară care a rămas consecventă pe Nabucco şi avem acordul la ratificare în Parlament şi am rămas ultima ţară dintre semnatarii acordului care nu a ratificat acest acord. Cred că avem o dificultate politică deja la nivel european”, a spus şeful statului.
În replică, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat, într-o postare pe blogul personal, că acordul pentru proiectul Nabucco a fost ratificat săptămâna trecută de Senat, Cameră decizională, menţionând că face precizarea „pentru corecta informare a şefului statului“, sugerând că actul aşteaptă promulgarea preşedintelui ţării.
Proiectul Nabucco are ca scop reducerea dependenţei Europei de gazele ruseşti, care asigură în prezent un sfert din consumul european.
COnducta va avea o lungime totală de aproape 3.300 km, din care Turcia - 2.000 km, Bulgaria - 400 km, România - 460 km, Ungaria - 390 km şi Austria - 46 km, şi o capacitate de transport finală maximă de 31 miliarde metri cubi pe an.
Conducta urmează să transporte gaze naturale din zona Mării Caspice şi din Orientul Mijlociu către consumatorii din Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Acţionarii proiectului sunt OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul ar urma să fie construit pa