Deţinătorii transportului ilegal de parfumuri contrafăcute, descoperit în august a 2009, de către comisarii Gărzii Financiare Sibiu, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, nu doar pentru contrabandă cu parfumuri, ci şi cu ţigări.
În luna august 2009, un tir, încărcat cu peste 43.000 de flacoane de parfumuri contrafăcute, a fost confiscat de comisarii Gărzii Financiare, pentru că în declaraţia vamală de import figurau înscrise 420 de cartoane de manechine din plastic. În realitate erau parfumuri, aduse din China, ce purtau inscripţii ale unor firme de renume, cum sunt Jean Paul Gaultier şi Hugo Boss. Între timp, Jean Paul Gaultier a decis să se constituie parte civilă în acest caz şi a solicitat despăgubiri de 760.000 de euro societăţii sibiene, înscrisă în documentele ce însoţeau transportul, doar că aceasta era una fictivă.
„Capii” reţelei sunt cetăţeni turci
Reprezentanţii DIICOT au intrat pe filieră şi au descoperit că în spatele acestui transport sunt mai multe persoane, printre care şi funcţionari vamali, iar transportul nu era unul singular.
„Capii” grupării care se ocupa de transporturile de pe teritoriul ţării noastre, spun anchetatorii, ar fi Vurgun Vedat, un cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc şi Mihai Lambadarie.
Destinatarul era o firmă “fantomă”
Aceştia au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă, prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate. La intrarea în ţară, mărfurile erau declarate în tranzit, formalităţile vamale fiind efectuate la un birou vamal de interior, unde erau prezentate documente ale unor societăţi comerciale tip fantomă, care figurau ca beneficiari ai importurilor.
Gruparea nu