Persoanele cu handicap fizic din Satu Mare fac contabilitate pentru firme de talie naţională, dar muncesc şi acasă unde fac goblenuri, tablouri sau felicitări pe care le vând în expoziţii.
Opt persoane cu handicap fizic din cadrul atelierului protejat, înfiinţat anul trecut în luna iunie de Asociaţia Persoanelor cu Handicap Fizic, şi-au găsit un loc de muncă în ultimele luni. Patru dintre acestea lucrează la arhiva Consiliului Judeţean, unde leagă dosare, alte trei intermediază vânzări cu diverşi agenţi economici, iar ultima îi ajută pe toţi ceilalţi. 75% din venitul realizat de asociaţie este investit în integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit conducerii Asociaţiei, alte zeci de persoane cu dizabilităţi fac acasă goblenuri, tablouri, felicitări din flori presate pe care le vând în expoziţii. „Fiecare angajat este plătit în funcţie de cât munceşte. Cei de la arhivă sunt plătiţi la bucată, în funcţie de câte dosare rezolvă. Anul acesta am vândut într-o expoziţie la Iaşi 300 de felicitări brodate“, a declarat Crina Pop, preşedinta asociaţiei.
Contabilitate pentru companii naţionale
Alţii însă lucrează la companii naţionale. Două persoane calificate în economie prestează contabilitate şi organizează licitaţii pentru diferite firme din Bucureşti, Maramureş, Oradea, Cluj, Deva, Timişoara şi alte oraşe. „La Satu Mare avem încheiate contracte cu firme mari: Gordius, Unio, Comcereal, Karo, Barta, etc. Pentru că am observat o reticenţă din partea agenţilor economici cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilităţi am decis să venim noi în întâmpinarea lor şi le-am propus acest gen de colaborare pe care l-au acceptat“, a mai spus Crina Pop.
Potrivit legii, 4% dintre angajaţii societăţilor care are mai mult de 50 de salariaţi trebuie fie persoane cu dizabilităţi. „Cei care ignoră acest amănunt riscă amenzi cup